Slovenci grade elektrane u Sandžaku

Bez autora
Jul 03 2012

Začetnici ozbiljnijeg korištenja obnovljive energije u Sandžaku definitivno će, izgleda, biti Slovenci. Predsednik Gradske skupštine Fuad Baćićanin, zamenik gradonačelnika Ahmedin Škrijelj i član Gradskog veća Muamer Smailbegović, razgovarali su sa delegacijom "Elektro-Maribora" i firme "Oven" iz Slovenije o mogućnostima izgradnje hidroelektrana u Sandžaku i eventualnim ulaganjima Slovenaca u izgradnju manjih hidroelektrana u ovom kraju. Posetu Slovenaca, prilikom koje su obišli značajnije vodotoke i ustanovili mogućnosti za izgradnju vetrogeneratora i postavljanje solarnih panela, organizovala je Sandžačka kuća u Briselu. Konstatovali su ogromne mogućnosti za proizvodnju obnovljive energije i istakli da će uskoro ponovo doći u Novi Pazar kako bi sa Gradskom upravom dogovorili detalje o početku izgradnje bar jedne hidroelektrane u ovom kraju.

Slovenci grade elektrane u SandžakuZačetnici ozbiljnijeg korištenja obnovljive energije u Sandžaku definitivno će, izgleda, biti Slovenci.

Predsednik Gradske skupštine Fuad Baćićanin, zamenik gradonačelnika Ahmedin Škrijelj i član Gradskog veća Muamer Smailbegović, razgovarali su sa delegacijom "Elektro-Maribora" i firme "Oven" iz Slovenije o mogućnostima izgradnje hidroelektrana u Sandžaku i eventualnim ulaganjima Slovenaca u izgradnju manjih hidroelektrana u ovom kraju.

Posetu Slovenaca, prilikom koje su obišli značajnije vodotoke i ustanovili mogućnosti za izgradnju vetrogeneratora i postavljanje solarnih panela, organizovala je Sandžačka kuća u Briselu. Konstatovali su ogromne mogućnosti za proizvodnju obnovljive energije i istakli da će uskoro ponovo doći u Novi Pazar kako bi sa Gradskom upravom dogovorili detalje o početku izgradnje bar jedne hidroelektrane u ovom kraju.

Na Smolućkoj reci kod Tutina nedavno je završena jedna od ovakvih hidroelektrana, u obližnjoj Raški, u svojoj hidroelektrani-potočari, inženjer Radoje Radojković, duže od 10 godina proizvodi struju koju isporučuje EPS-u, a u međuvremenu u ovom kraju je izgrađeno još nekoliko mini-hidroelektrana, a interesovanje investitora je veliko u celom kraju.

- Opština Tutin raspolaže izvanrednim preduslovima za proizvodnju struje uz pomoć vode, vetra i sunca. Planirali smo izgradnju 30 vetrenjača i više od 50 hidroelektrana, vetrenjača na brdu Gradac u selu Leskova na Pešteru, u koju je uloženo više od milion evra (sandžačko-slovenačka investicija firme Hidro-vint) već radi i proizvodi 500 kilovata dnevno, pošto su uslovi idealni. Postoji veliko interesovanje domaćih i stranih investitora bar za još desetak vetrenjača, ali problem je u papirologiji, "otkupu" struje i slabim prenosnim sistemima koji usporavaju uključenje u sistem Elektroprivrede Srbije - kaže Bajro Gegić, doskorašnji predsednik SO Tutin, a sada poslanik u Skupštini Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik